Növényi étrend cukorbetegeknek | plantbasedmiri

Étrend cukorbetegeknek, Mit ehet, aki cukorbeteg?

Hogyan csökkent felére az inzulinszükségletem egyetlen hét leforgása alatt?

étrend cukorbetegeknek

Miért előnyös számomra ez az étrend? Minél kevesebb szénhidrátot ettem, annál kevesebb inzulint kellett beadnom.

étrend cukorbetegeknek

Éppen ezért igyekeztem nagyon minimálisra csökkenteni a szénhidrátbevitelt - ami néha még a g-ot sem érte étrend cukorbetegeknek. Legnagyobb megdöbbenésemre azonban idővel ahelyett, hogy tovább javultak volna az értékeim, a laboreredményeim egyre rosszabbodtak, valamint egy több inzulint kellett beadnom. Egészen addig, amíg rá nem találtam az alacsony zsírtartalmú teljes értékű növényi étrendre Mindössze egyetlen hét leforgása alatt felére csökkent az inzulinszükségletem, annak ellenére, hogy egyre több és több szénhidrátot ettem.

Laktató köret ötletek: Párolt zöldségek g-ja mellé fogyaszthatunk g babot, vagy g lencsét, vagy g főtt árpagyöngyöt. Ugyanígy g saláta, vagy g leveles zöldségköret mellé választhatunk g főtt babot, vagy g főtt lencsét, vagy árpagyöngyöt, vagy g zöldborsót.

A laboreredményeim azóta is fantasztikusak, és csodálatosan érzem magam. Neil Barnard amerikai professzor diabéteszeseknek szóló programjával Dr. Programja egy sor kutatási tanulmányon alapul, a legfrissebbek az amerikai Országos Egészségügyi Intézetekkel National Institutes of Health közösen végezve!

Vércukorszint szabályozó étrend-kiegészítők

A Diabetes Care Barnard programja háromszor hatékonyabb, mint a hagyományos táplálkozási irányelvek a vércukorszint szabályozásában. Étrend cukorbetegeknek Dr. Cyrus Khambatta, aki maga is 1-es típusú cukorbeteg és táplálkozás biokémiából szerezte a doktoriját a kaliforniai Berkeley Egyetemen, Robby Barbaroval szintén 1-es típusú cukorbeteg közösen megalapították a masteringdiabetes.

Ezen kívül Dr. Colin Campbell, aki a Kína Tanulmányban, amely a világ mindeddig legátfogóbb táplálkozástudományi felmérése, világosan és étrend cukorbetegeknek mutatja be, milyen összefüggés van a táplálkozás és a leggyakoribb betegségek, a szívbetegség, elhízás, cukorbetegség, rák és autoimmun betegségek között, a Cornell Egyetemmel közösen oktatja az alacsony zsírtartalmú, teljes értékű, növényi alapú étrend pozitív hatását a cukorbetegségre, valamint az általános egészségre egyaránt.

Nem tartalmaznak adalékanyagokat és nem estek étrend cukorbetegeknek semmilyen — vagy nagyon minimális — élelmiszeripari feldolgozó eljáráson, ami csökkentené tápértéküket.

Cukorbeteg diéta alapjai: mit ehet egy diabéteszes?

A teljes értékű, növényi alapú étrend tartalmazza a lehető legtöbb vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, rostot, stb. A étrend cukorbetegeknek értékű, növényi alapú ételekben ezek a tápanyagok mind bőségesen megtalálhatók, míg az állati eredetű és finomított élelmiszerekben egyáltalán nem, vagy csak nagyon minimális mennyiségben.

Gyümölcs alapú étrend cukorbetegeknek? Ez komoly? Azóta számtalan étrendet kipróbáltam, mire rátaláltam egy csodálatos életmódra, amely drasztikus mértékben segített javítani inzulin mellékhatásai cukorbetegségemen. Magyarországon még viszonylag kevesen ismerik ezt az életmódot, ma azonban már klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy alacsony zsírtartalmú, teljes értékű, növényi alapú étrenddel az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség — más egyéb betegségekkel együtt — nemcsak hogy megelőzhető, de vissza is fordítható.

Az 1-es típusú cukorbetegek esetében pedig általában jelentősen lecsökken az inzulinszükséglet, valamint hosszú távon elkerülhetőek a szövődmények.

Cukorbeteg étrend

Sokan megkérdezik tőlem, hogyan lehetséges az, hogy naponta több kiló gyümölcsöt eszem cukorbetegként. Erre a válasz nagyon egyszerű: az alacsony zsírtartalmú étrendnek köszönhetően.

étrend cukorbetegeknek

Míg korábban szinte semmilyen gyümölcsöt nem ehettem, mert mind hirtelen megemelte a vércukorszintemet, ma az étkezéseim nagy részét gyümölcsök teszik ki. Nem ritka az, hogy darab banánnal kezdem a napot, vagy leülök egy nagy tál görögdinnyével, és megeszem egy kilót ebédre.

Ezelőtt ezt el sem tudtam képzelni. Sőt, naponta gramm szénhidrátot eszem meg a korábbi gramm helyett, és mégis kevesebb inzulint adok be, mint azelőtt.

étrend cukorbetegeknek

Nos, ne tévesszük össze a fehér cukrot a gyümölcsökben lévő cukorral. A kettő nem ugyanaz! A gyümölcsök a Föld legtápanyagdúsabb élelmiszerei közé tartoznak, amelyek a cukron kívül tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, vízzel, rostokkal, stb.

Ezzel szemben a finomított cukor nem más, mint üres kalória, mindenféle pozitív hozadék nélkül. A legtöbb cukorbeteg retteg a szénhidrátoktól, és igyekszik minél kevesebbet enni belőlük, holott az IGAZI szénhidrátok, úgymint a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, keményítőtartalmú zöldségek, stb.

étrend cukorbetegeknek

Az tény, hogy ha kevés szénhidrátot fogyasztunk, akkor kevésbé emelkedik meg a vércukorszintünk. Hosszú távon azonban ez nem oldja meg a problémát.

étrend cukorbetegeknek

Ugyanis a probléma forrása nem a szénhidrátokban, hanem a zsírokban rejlik. Egyszerűen megfogalmazva: az inzulin egy hormon, amely segít a cukrot bejuttatni a sejtekbe.

  • Étrend-kiegészítők cukorbetegeknek
  • Növényi étrend cukorbetegeknek | plantbasedmiri

Ennek reakciójaképpen a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint termel, hogy a cukrot be tudja juttatni a sejtekbe és ezáltal a vércukrot normális szinten tartsa. Ezt az állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának.

Amennyiben ez az állapot tartósan fenn áll, a hasnyálmirigy egy idő után kimerül.

Cukorbetegség

Így alakul ki 2-es típusú diabétesz. De vajon mi blokkolja az inzulin-receptorok működését, ami miatt a cukor nem tud bejutni a sejtekbe?

  • Cukorbeteg diéta alapjai: mit ehet egy diabéteszes? - EgészségKalauz
  • Étrend-kiegészítők cukorbetegeknek - Multi-vitamin webáruház és 5 Bio Egészség Biobolt Budapesten

Étrend cukorbetegeknek ZSÍR! Tehát ha valaki túlsúlyos, elhízott, vagy túlzott mennyiségű zsírt fogyaszt, azzal megnehezíti a cukor bejutását a sejtekbe.

Konyhabirodalom

Viszont ha lecsökkentjük a zsírbevitelt, vagy nagy mennyiségű súlyfeleslegtől szabadulunk meg, akkor az inzulin képes lesz megfelelően ellátni a feladatát, és így a vércukorszint is normalizálódik. Mit ehetünk és mit nem? Ez a diéta teljes mértékben kizárja az étrend cukorbetegeknek eredetű élelmiszereket, úgymint a húst, halat, tojást, tejterméket, állati zsírokat, továbbá a finomított cukrokat és édesítőszereket, a finomított gabonákat fehér liszt, fehér rizs és növényi olajokat.

Ezzel szemben korlátlan mennyiségben fogyaszthatunk zöldségeket, gyümölcsöket, továbbá ehetünk hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, és minimális mennyiségben olajos magvakat illetve dióféléket, naponta maximum 30 gramm zsírbevitel mellett. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan hat a teljes értékű növényi étrend a cukorbetegségre, illetve inzulinrezisztenciára, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe az ingyen letölthető kézikönyvem.

Bővebb információért kattints az alábbi gombra.

Cukorbeteg diéta alapjai: mit ehet egy diabéteszes? Cukorbetegség cukorbeteg diéta cukorbeteg étrend diabétesz A cukorbetegség terápiájának egyik fő pillére a személyre szabott diéta, melynek elsajátítása a kezdetekben kissé nehéznek tűnhet, ám kellő információ átadással és támogatással viszonylag hamar elsajátítható.