Hogyan alakul ki az inzulinrezisztencia?

Kezeletlen inzulinrezisztencia. Az inzulinrezisztencia tünetei, okai és a gyógyulás

kezeletlen inzulinrezisztencia kezelése során oldott cukorbetegség

A hasnyálmirigyben termelődő inzulin a szénhidrát-anyagcsere fő hormonja, melynek elsődleges feladata, hogy a vérből a sejtekbe juttassa a glükózt.

Inzulinrezisztencia IR esetén a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, így a folyamat zavart szenved.

kezeletlen inzulinrezisztencia kezelése fokhagyma és citrom cukorbetegség

Emiatt kompenzálásként a hasnyálmirigynek a kelleténél több inzulint kell termelnie, hogy a cukor a sejtekbe kezeletlen inzulinrezisztencia. Az állapot legnagyobb veszélye, hogy ez hosszútávon túl nagy terhet ró a hasnyálmirigyre, ami egy idő után kifárad, és ez 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.

A mozgás szerepe az inzulinrezisztencia gyógyításában Az inzulinrezisztencia terápiájában a gyógyszeres kezelés és a dietetikus által összeállított, speciális diéta mellett igen nagy szerepe van a személyre szabott mozgásprogramnak is. A testedzés ugyanis növeli az inzulin iránti érzékenységet, így segít abban, hogy kezeletlen inzulinrezisztencia inzulin felhasználásával a glükóz a sejtekbe kerüljön.

kezeletlen inzulinrezisztencia diabetológia magánrendelés miskolc

Éppen ezért sportolás hatására normalizálódik a vércukorszint, csökken az inzulin mennyisége, ráadásul a felgyülemlett zsírszövetektől is megszabadít, ami szintén hozzájárul a betegség sikeres terápiájához, hiszen tanulmányok szerint már százalékos súlyvesztés is jelentős javulást eredményezhet az állapotban.

Napi perc testmozgás hatására ezek az előnyök akár órán keresztül is fennállhatnak.

kezeletlen inzulinrezisztencia benőtt köröm kezelés során a diabetes

Ajánlott mozgásformák A legtöbb inzulinrezisztenciás kizárólag kardió edzéseket végez, pedig erősítő edzésekkel kombinálva lényegesen nagyobb és gyorsabb javulás érhető el.

Az izomépítés ugyanis csaknem ugyanolyan fontos az inzulin csökkentésében és a szénhidrát anyagcsere normalizálásában, mint a zsírvesztés.

kezeletlen inzulinrezisztencia a 2. típusú cukorbetegség orvosi kezelése

Minél nagyobb az izomtömegünk, annál kevesebb inzulinra van szükségünk, így annak mennyisége csökken. A maximális eredmény elérése érdekében fontos a személyre szabott, pulzuskontrollált mozgásprogram összeállítása, amely tartalmazza mind a kardió, mind pedig az erősítő, izomtömegnövelő edzéseket.

Az inzulinrezisztencia előfordulása

Ezek heti elosztása, valamint idejének meghatározása mozgásterapeuta feladata. A szakember a sportolás megkezdése előtt részletes állapotfelmérést végez, mivel a mozgásformának és a terhelésnek igazodnia kell a beteg egészségi állapotához, edzettségi szintjéhez, ami többek között a hipoglikémia vércukorszint zuhanása fellépését hivatott megelőzni.

kezeletlen inzulinrezisztencia kezelése stevia diabétesz

Érdemes tehát mindenképpen szakember segítségét kérni, aki hosszú távra, tervszerűen építi fel a személyre szabott edzésprogramot és az egyéni terhelhetőségtől, egészségi állapottól, a fejlődés ütemétől függően módosítja az edzéseket.