Hogyan gyógyítható a cukorbetegség okozta látásromlás?

Szemromlás cukorbetegség, Cukorbetegséghez kapcsolódó szembetegségek

Kitzinger Szonja Pataki Ági tudja: így maradj bomba jó formában 70 fölött is A kettes típusú cukorbetegség egyre nagyobb számban fordul elő világszerte, főként az egészségtelen táplálkozásnak köszönhetően. A diabétesz mind az egyes, mind a kettes típusú gyakran a látást is károsítja, bár erről a szövődményről kevés szó esik.

szemromlás cukorbetegség

A cukorbetegség jelentős látásromláshoz vezethet, mégpedig szemromlás cukorbetegség retina fényfelfogó képességének a károsításával — magyarázza dr. Leo Kim, a Harvard Medical School szakszerzője. A retina, más néven recehártya a szem hátsó részében található fényérzékeny réteg, mely a beérkezett fényt az agyba továbbított elektromos jellé alakítja.

 • Cukor cukorbetegség lábak kezelésére fekélyek
 • Kezelése trofikus shin cukorbetegség
 • Új eljárás diabetes mellitus 2-féle 2021- 2021
 • A cukorbetegség orvosi éhezése
 • Cukorbetegséghez kapcsolódó szembetegségek
 • Cukorbetegség: így jelzi a szem a diabéteszt
 • Cukorbetegség és látás: a leggyakoribb problémák - PHOENIX Group

Működéséhez a véroxigénből nyer energiát. Visszafordíthatatlan látásvesztést is okozhat A megemelkedett vércukorszint károsítja az érfalakat, ezért a vérerek ereszteni kezdenek, és folyadékot, vért engednek ki magukból.

szemromlás cukorbetegség

Egy idő után képtelenné válnak rá, hogy megfelelő mennyiségű vérrel lássák el a retinát, ezért a retina sejtjei pusztulni kezdenek, és a hártya nem tud megfelelően működni. A diabétesz emellett közvetlenül is károsítja a retina idegsejtjeit. A makula vagy sárgatest az éleslátásért felelős ideghártya-terület, melyben ödéma esetén folyadék gyűlik fel.

szemromlás cukorbetegség

Ennek következtében a látás tompul, homályossá és torzzá válik. Az szemromlás cukorbetegség küzdő sejtek segítésére újabb, szabálytalan erek kezdenek képződni. Ezek azonban nem működnek olyan jól, mint elődeik, így könnyen belső vérzések keletkeznek a retinában.

szemromlás cukorbetegség

Amikor a retina megtelik vérrel, hirtelen látásvesztést lehet tapasztalni. Súlyos esetben akár a látóhártya szakadása újítások a cukorbetegség kezelésében a teljes retina leválása is megtörténhet — ez azonnali műtéti beavatkozást igényel, különben visszafordíthatatlan látáskárosodást eredményez.

Mit tehetünk ellene?

 • Sinocare vércukormérő
 • Diabetes kezelés hozzáadása
 • Ha az inzulint a cukorbetegség kezelésére írják elő
 • Krónikus pyelonephritis diabétesz
 • A diabétesz szemészeti szövődményeiről | Szemészeti Klinika
 • A cukorbetegség a fejlett világban, így Magyarországon is a keresőkorú lakosság vezető vaksági oka.
 • Magyar Diabetes Társaság On-line

Az Amerikai Diabéteszszövetség ajánlása szerint érdemes az A1c-szintet, vagyis az elmúlt három hónaphoz viszonyított vércukorszint-növekedést 7 százalék alatt tartani, hogy elkerüljük a látásromlás kockázatát. Szintén fontos a megfelelő vérnyomás fenntartása, ami segíthet elkerülni a diabéteszes látásromlás kialakulását.

szemromlás cukorbetegség

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a már meglévő látásgondokon is képes-e enyhíteni a magas vérnyomás mérséklése. A koleszterinszint csökkentése is ajánlott a cukorbetegség kordában tartásáhozazt azonban nem tudni, a látásromlás megfékezésében is segít-e.

A cukorbetegség és a látás

A szemsebész segíthet megállítani a tüneteket, mielőtt komolyabb látásromláshoz vezetnének. Egyes típusú cukorbetegséggel élőknek érdemes öt évvel a diagnózist követően évente legalább egyszer felkeresni egy szemsebészt, kettes típusú diabéteszes pácienseknek pedig rögtön a diagnózis után érdemes elmenniük egy szakemberhez, és szintén évente minimum egy alkalommal megvizsgáltatniuk magukat.

szemromlás cukorbetegség

Előrehaladottabb szemromlás cukorbetegség szenvedők és terhes anyák ennél gyakrabban látogassanak el az orvoshoz. Léteznek gyógyszerek, amelyek közvetlenül a szembe fecskendezve gátolják az oxigénhiány esetén termelődő VEGF-fehérje képződését, így segítenek az ödéma mérséklésében, de akár magát a látásromlást is csökkenthetik.

Diabétesz - A korai felismerés megmentheti a látást

Egyes esetekben a szembe fecskendezett szteroidok is segíthetnek az ödéma megállításában. Súlyosabb esetben lézeres kezelés vagy szemműtét fékezheti a látásromlást. Oszd meg másokkal is!