Nephropathia: Cukorbetegség és vesekárosodás

Nefropátia kezelése

Barla Erzsébet, nephrológus A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet felszaporodik és gátolja a hajszálerek tevékenységét.

Jellemzője a fehérje megjelenése a vizeletben, és a lassan kialakuló veseelégtelenség. A vese anatómiája Mi a vese funkciója? A vese távolítja el a véráramból a bomlástermékeket, valamint a szervezetben lévő fölös folyadékmennyiséget, a vizeletkiválasztás útján.

Ennek első jele a fehérjevizelésaz úgynevezett albuminuria. Fontos hogy 24 órán át gyűjtött vizeletből végezzük el a vizsgálatot, ne csak fehérjeürítést végeztessünk, hanem microalbumin meghatározást is. Ha magas a microalbuminürítés és a vérnyomás, vérből meg kell határozni a karbamid és kreatinin szintet, ezt nevezzük vesefunkciós vizsgálatnak.

Fül-orr-gégészeti problémák kezelése otthon

Ha ezek értéke megemelkedett, akkor már elkezdődött a vesekárosodás, ami az esetek többségében visszafordíthatatlan és veseelégtelenséghez vezet. A glomerulus filtrációs ráta GF a vesekárosodás megjelenésének korai kórjelzője lehet. A GFR a vese méreganyag kiválasztását végző mikroszkópikus érgomolyagok, a glomerulusok kiválasztó működését tükrözi.

nefropátia kezelése glucophage kezelésére a 2. típusú diabetes

A diabeteszes cukoranyagcsere és közvetve a nefropátia kezelése egyik objektív mérője a HbA1c hemoglobin a1c szint a vérben. Hogyan kezeljük a diabeteszes nephropathiát? Minél jobban karban van tartva egy diabetes, annál kisebb nefropátia kezelése esély a nephropathia kialakulására.

nefropátia kezelése cukorbeteg etrend

A fehérjeürítést és egyúttal a magas vérnyomást mérsékelheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportjának, az úgynevezett ACE-gátlóknak az adása.

Fontos a nem gyógyszeres vérnyomáscsökkentés is, sószegény étkezés, sok mozgás, a dohányzás és az esetleges alkoholfogyasztás abbahagyása.

Nyomtatás A cukorbetegség "késői" szövődményeinek egyike, a vese kis ereinek megbetegedésére vezethető vissza. Első jele a vizeletben kóros mennyiségben megjelenő albumin nevű fehérje. Napi 30 mg albumin ürítése még nem tekinthető kórosnak, de ennél nagyobb értékek esetében már mikroalbuminuriát jelent, ami csak speciális vizsgálattal mutatható ki.

Az inzulinnal kezelt betegekben ha kialakul a nephropathia és a vesefunkció kezd beszűkülni, akkor csökken az inzulinigény, így az adagokat mérsékelni kell. Ha kialakul a nephropathia akkor már nem elégséges csak diabetológushoz járni ellenőrzésre, hanem a kezelésbe nephrológust is be kell vonni.

nefropátia kezelése diabetes 1 típusú kezelés inzulin nélkül németországban

Barla Erzsébet, nephrológus Módosítva: