Kapcsolódó fájlok

Fpg diabetes, A HbA1c szerepe a 2-es típusú cukorbetegség szűrésében

Tartalom

  fpg diabetes

  A kétórás vércukorérték a korai halálozás nem egyértelmű prediktora az emelkedett éhomi vércukorértékkel rendelkező férfiakban: a Párizs Prospektív Vizsgálat újabb eredményei Two hour glucose is not unequivocally predictive for early death in men with impaired fasting glucose: more results from the Paris Prospective Study Balkau, B. Diabetologia Korábbi tanulmányok eredményei alapján az orális glukóztolerancia-teszt OGTT során mért 2 órás vércukorérték prediktív a teljes, a cardiovascularis és a coronaria-betegségekből adódó halálozás tekintetében.

  A vizsgálatbandiabetes mellitusban nem szenvedő 44 és 55 év közötti párizsi rendőr vett részt.

  fpg diabetes

  Minden férfi esetében elvégezték a 75 g-os OGTT-t, az éhomi mintában meghatározták a vércukor- az inzulin- és a cholesterin koncentrációt, valamint a 2 órás vércukor- és inzulinértéket. Feljegyezték a dohányzási szokásokat, s a 17 éves követés során évente üzemorvosi vizsgálat történt. A követés során a teljes, a cardiovascularis és daganatos betegségekből adódó halálozást vizsgálták.

  fpg diabetes

  A 2hPG egyforma kockázatot jelentett a cardiovascularis mortalitás, a coronaria-betegségből, az ischaemiás szívbetegségből eredő és a hirtelen halálozás tekintetében, és ez az összefüggés egyformán érvényesült az éhomi vércukorértékek alapján elkülönített három csoportban normál-FPG, IFG, DM-FPG. Ha az életkoron kívül egyéb faktorokat is tekintve illesztették a csoportokat, az összhalálozás és a 2hPG összefüggése az IFG csoportban nem volt szignifikáns.

  • A HbA1c meghatározása elősegíti a 2-es típusú diabetes felismerését, cukorbetegséget nem igazoló éhomi vércukorszinttel rendelkező, nagy rizikójú csoportba tartozó egyének esetén HbA1c measurement improves the detection of type 2 diabetes in high-risk individuals with nondiagnostic levels of fasting plasma glucose Perry, R.
  • HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?
  • Javuló anyagcsere és növekvő inzulinszenzitivitás 2-es típusú diabeteszes betegek pioglitazonkezelése során Improved glycemic control and enhanced insulin sensitivity in type 2 diabetic subjects treated with pioglitazone Miyazaki, Y.
  • Cukorbetegség kezelésére tesztek
  • A GDM diagnózisa felállítható, ha egy mért érték is meghaladja a fenti küszöbértéket.
  • A HbA1c szerepe a 2-es típusú cukorbetegség szűrésében
  • A cukorbetegség kezelésének lényege

  Összefoglalva megállapítható, hogy a Párizs Prospektív Tanulmány ezen újabb analízise alapján a 2hPG egyértelműen prognosztikai jelentőségű a férfiak összhalálozása tekintetében, de ez fpg diabetes a normális éhomi vércukorértékkel normális FPG rendelkezők között igazolódott markánsan. A normális Fpg diabetes csoportban a 2 órás vércukorérték ismerete a hirtelen halál és talán a daganatos halálozás megelőzése szempontjából is előnyös.

  fpg diabetes

  Pátkai Gizella dr.